Nedir kül çöreği?
Karabük ilinin Eflani ilçesindenim. Bayram tatili için oradaydım. Yöresel ve geleneksel şeyler bu aralar çok dikkatimi çekiyor. Merak ediyorum ve araştırmaya çalışıyorum. Kül çöreğinin pişirilme aşaması beni çok şaşırttı.
Kiren diye adlandırdığımız genel olarak kızılcık olarak bilinen meyvelerden marmelat yapma hevesimle başladı her şey. Dışarıda ateş yaktık. Kiren marmelatı ve kiren eğşisi yapımına da daha sonra değineceğim. Şimdi önceliğimiz kül çöreği. Önce hamuru yoğurduk. Bu aşamayı takip edemedim. Daha sonra hamuru bir gazete kağıdının üzerine çörek şeklinde yaydık. Sonra tekrar üzerine gazete kağıdı koyduk. Çöreğimiz iki gazete arasında kaldı. Kor halindeki küllerin arasına gazeteyle birlikte çöreği koyduk. ( o gazete nasıl yanmadı hala anlam veremiyorum 🙄) Üzerini korlarla kapattık. Pişmesi için bekledik. Ara sıra çöreğe tıklayarak pişip pişmediğini kontrol ettik. Ateşten aldığımızda gazeteleri unlamadığımızdan çöreğe gazeteler yapışmıştı. Merak edip denemek isteyen varsa mutlaka gazeteleri unlayın.
Çiğdem Çelebi
Yorumlar